Engelli bireyler mutfakta: ‘Yemeklerime aşkımı da katıyorum’

İzmir Seferihisar Semiha-İrfan Çalı Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören hafif seviyede zihinsel engelli özel eğitim öğrencileri, haftalık 30 saat dersin 15 saatini yiyecek içecek hizmetleri alanında görüyor. Günlük 6 saat ders işleyen öğrencilerin 2,5 günü yiyecek içecek atölyesinde geçiyor. Derslerin 2 gününde uygulamalar ile el marifetlerini geliştiren öğrenciler, yarım günlerinde ise görüntülerin paylaşıldığı derslerde tanım öğreniyor. Atölye çalışmasında vazife paylaşımı yapılırken, pişirilecek yemeklerin listesi de öğrenciler ortasında bölüştürülüyor. Böylece öğrencilerin sorumluluk şuurunun de gelişmesine imkan sağlanıyor.

Uygulama sonrası atölye paklığı, bulaşık yıkama, masa ve yer silme üzere işleri de öğretmen tarafından öğrencilere görev paylaşımı ile yaptırılıyor. Fırında yahut ocakta pişen yemek hazır hale geldiğinde sunum tabağı hazırlanıyor.

‘EĞİTİM ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR’

Eğitimle ilgili bilgi veren Özel Eğitim Öğretmeni Fatma Aktürk, “Özel öğrencilerimiz burada 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar 4 yıl boyunca eğitim görüyorlar. Buraya geldiklerinde portakal dahi soyamazken, atölyede kesme, doğrama, şekillendirme ve pişirme üzere birçok mutfak marifetlerini yapar hale geliyorlar, kesime hazır oluyorlar. Çocuklarımız yemeklerden tutun da tatlı ve içeceklere kadar birçok eseri yapar hale geliyor. Buradan mezun olduktan meslek sahibi olacak hale geliyorlar” dedi.

Eğitimin çocukların gelişimine epey katkı sağladığına dikkat çeken Aktürk, “Bağımsız olarak birçok beceriyi yapar hale geliyorlar. Meskende de ailelerine sofrada her türlü dayanağı veriyorlar. Kendi akranlarıyla eğitim aldıkları için birbirlerine etkileşim halinde de oluyorlar. Yaptıkları yemeklerle öz inançları de artıyor. Öğrencilerdeki bu gelişim ailelerini de memnun ediyor. Aslına bakarsanız, geleceğin şeflerini ve şef yardımcılarını yetiştiriyoruz. O da bizi çok keyifli ediyor” diye konuştu.

YEMEK TANIMLARINI TOPLUMSAL MEDYADA PAYLAŞIYOR

10’uncu sınıf öğrencilerinden Ceren Erdoğan (18), “Burada kurabiye, kısır, makarna ve salata yapıyoruz. Eğitimde öğrendim” dedi. Toplumsal medya hesabında öğrendiği yemekleri paylaştığını belirten Erdoğan, tanımlarının çok beğenildiğini söyledi. 9’uncu sınıf öğrencisi İhsan Salih Eser (19) de “Eskiden yemek yapamıyordum ancak artık bu hususta başarılıyım. Yemeklerimi hoş buluyorlar. Aşk adamı olduğum için yemeklerime de aşkımı katıyorum” diye konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir